Fogyás egyszerűen
A fogyókúrát bármikor elkezdhetjük, de életszakaszunkhoz , korunkhoz és életvitelünkhöz kell alakítani !
Természetes hogy hormonváltozáskor, sok ülőmunkát végzéskor, egészségtelen zsíros ételeket , sütiket napi rendszerességgel fogyasztva,vagy akár egy-két üveg sör is hozzájárul a plusz kilókhoz.
Leadni a súlyfelesleget már nem olyan egyszerű.
Nézzünk pár megfontolni valót, hogy könnyebben elinduljunk a fogyás útján !
1. Elhatározás !
2. Kezdés !
3. Folyamatosság !
4. Változtatás !
5. Siker !
Az induláskor a fenti 5 pont követése a legfontosabb !
- Mozgás + Mozgás !
A fogyás nem megy mozgás nélkül ! Napi fél óra mozgás, futás, helyben torna, kerékpározás már nemcsak a lerakódott zsírok felszabadítására jó, hanem a megfelelő oxigén és keringés javítására.
- Étrendi változás !
Megfelelő étrend kulcsfontosságú !
Zsíros ételek, sörök, égetett szeszek kerülése !
Sok zöldség, sovány húsok, sovány tejtermékek fogyasztása.
Tápértékek figyelése !
Milyen ételek rendelkeznek hasonló tápanyagtartalommal?
- Gabonák és tészták: rizs, bulgur, kuszkusz, quinoa, hajdina, tészta, spaghetti, metélt.
- Lisztek: tönköly, rozs, hajdina, rizs, zab, teljes kiőrlésű.
- Kásák (hozzáadott cukor, zsír és más hozzávalók nélkül): zab, rizs, köles, hajdina, kukorica, quinoa.
- Pékáruk: rozs, tönköly, teljes kiőrlésű, hajdina.
- Tartós pékáruk: rizs, kukorica vagy graham chips,
- Hüvelyesek: lencse, borsó, csicseriborsó, bab.
- Alacsony kalóriatartalmú friss gyümölcs: málna, eper, áfonya, szeder és más erdei gyümölcsök.
- Friss gyümölcsök közepes kalóriatartalommal: narancs, mandarin, grapefruit, pomelo, kiwi, alma, körte, barack, sárgabarack, nektarin, szilva.
- Friss gyümölcs magasabb kalóriatartalommal: banán, szőlő, füge.
- Friss zöldségek: paradicsom, uborka, cukkini, paprika zöldbab, spenót és más leveles zöldség. A répának, kukoricának és a céklának egy kicsivel magasabb a kalóriatartalma.
- Burgonya, édesburgonya és jeruzsálemi articsóka.
- Olajok és zsírok: repce-, olíva-, napraforgó-, kókuszolaj, ghee, lenmag, avokádó, tökmagolaj.
- Magvak (pörköletlen, ízesítetlen): mandula, földimogyoró, kesudió, brazil, makadám, pisztácia, dió, mogyoró.
- Magvajak (100%-os magtartalom, cukor és más összetevők nélkül): földimogyoró, kesudió, mandula stb.
- Hús: fehér húsok: csirke-, pulykamell, nyúl. Vörös húsok: disznóláb, bélszín, marha püspökfalat, borjú, szarvas, vaddisznó.
Rostok bevitele !
Naponta nagyjából 25-30 g rostot ajánlott bevinni.
25 g rost elfogyasztható például a következő formában:
- 50 g zab (5 g rost)
- 150 g alma (3 g rost)
- 30 g mandula (3 g rost)
- 70 g hajdina (7 g rost)
- 70 g rozskenyér (4 g rost)
- 150 g paradicsom (3 g rost)
Rostok fontossága :
A rost alapvetően egy poliszacharid. Sok
monoszacharid molekulából áll, amelyek hosszú láncokba rendeződnek. Más
poliszacharidokkal (például a gabonafélékben lévő keményítővel)
ellentétben az emésztőenzimek nem tudják lebontani őket. Így a rostok szinte változatlan formában
haladnak át az emésztőrendszeren. .Nemcsak az emésztőrendszer
működésére, hanem olyan tényezőkre is jótékony hatással vannak, mint a
vércukorszint, az immunitás és a bélrendszer mikrobiomjára is.
Az állati termékek nem tartalmaznak rostot.
Csak a növényi eredetű élelmiszerek tartalmazzák természetes módon.
A forrásaik közé például a gabonafélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a zöldségek, a diófélék és a magvak tartoznak.
A legfontosabb :
TILOS :
- Folyamatos egész napi evés
- Egészségtelen ételek
- Nagyobb egyszeri adagok evése
- Esti nassolás,csokoládék, chipszek, popkorn
- Sütemények,keltészták
- Sörök,égetett szeszek rendszeres fogyasztása
- Esti nagyobb evések.
- sok sok cukros tartalmú ételek, italok
Mennyi fehérjét egyek naponta ?
Az ajánlott napi fehérjebevitel felnőttek számára 0,8-2 g/testsúlykilogramm között van.
A beviteli érték az életkor, egészségi állapot, az izomtömeg mennyisége és a fizikai aktivitás jellege alapján változó.
Pl :
Egy 70 kg súlyú, mozgásszegény életmódot folytató embernek mindössze 56 g fehérjére lehet szüksége naponta (0,8 g-1 g/testsúlykilogramm (70 g fehérje) .
Egy ugyanilyen súlyú aktív sportolónak azonban 2 g/testsúlykilogrammra, azaz 140 g fehérjére is szüksége lehet .
A fehérje megtalálható mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben.
- Állati fehérjeforrások például a húsok, húskészítmények, hal a tojás és a tejtermékek.
- A fehérjében leggazdagabb növényi élelmiszerek a hüvelyesek.
- Egyéb húshelyettesítők, amelyeket szintén érdemes megemlíteni, például a robi, a szejtán, a szójakocka stb.
- Egyes ál gabonafélék, mint például quinoa vagy az amaránt, szintén kiváló fehérjeforrás.
- A napi fehérjebevitelt különböző fehérjeszeletekkel is fel lehet dobni.
- A tejsavó vagy a növényi alapú fehérjeporok is segíthetnek.
A fehérje az emberi szervezet pótolhatatlan része, mivel az izmok, hormonok, enzimek, immunsejtek és más sejtek alapvető építőköve.
A fogyás szempontjából az összes makrotápanyag közül ez laktat a legjobban, ami azt jelenti, hogy segíthet az állandó éhségérzet és a véget nem érő édesség utáni sóvárgás megfékezésében.
+ 1 Tanács !
Ne nézzünk étkezéssel kapcsolatos műsorokat, filmeket, mert azonnal indulunk ki enni !